Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

A jó orvos ismérve Zákányszék Csongrád megye

Szerencséje van az embernek, ha talál egy megbízható, jó orvost, hiszen az egészség szinte az egyetlen a világon, amit nem lehet megvenni pénzért. Alaposan utána kell járni a megfelelő orvos kiválasztása előtt, hogy kire bízzuk magunkat és hogy félelem nélkül üljünk a rendelő várótermében. Itt jön képbe a leglényegesebb kérdés: mitől lesz jó egy orvos? Az orvosi egyetemre való felvételhez magas intelligencia szükségeltetik, ami jó adag motivációval van fűszerezve. Az iskolai évek alatt rengeteg olyan készséget, tulajdonságot tanítanak meg a diákoknak, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy jó szakorvosok lehessenek. A jó orvos ismérve
 
Szerencséje van az embernek, ha talál egy megbízható, jó orvost, hiszen az egészség szinte az egyetlen a világon, amit nem lehet megvenni pénzért. Alaposan utána kell járni a megfelelő orvos kiválasztása előtt, hogy kire bízzuk magunkat és hogy félelem nélkül üljünk a rendelő várótermében.

Itt jön képbe a leglényegesebb kérdés: mitől lesz jó egy orvos?

Az orvosi egyetemre való felvételhez magas intelligencia szükségeltetik, ami jó adag motivációval van fűszerezve. Az iskolai évek alatt rengeteg olyan készséget, tulajdonságot tanítanak meg a diákoknak, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy jó szakorvosok lehessenek. A kiváló orvosnak nyilvánvalóan magas vizsgapontokat kell elérnie a számonkéréseken és ismernie kell az orvosi szakszavakat is. Itt még nincs vége az elvárásoknak.
Nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a leendő orvos kiváló kommunikációs készségekkel bírjon. Először is jó hallgatóságnak kell lennie. Elvégre nem azért létezik jó kommunikáció, hogy a doki kedves legyen a betegeivel. Az orvosnak meg kell hallgatnia a páciens aggodalmait, félelmeit, meg kell értenie és a diagnózist is tisztán, emberi hangnemben, érthetően kell kommunikálnia a beteg felé. Az egyik ismert orvos, Dr. Lisa Doggett értekezésében láthatóak az alábbi szavak: „Válaszolniuk kell a kérdésekre világos nyelven, túl sok orvosi terminológia használata nélkül. Őszintének kell lenni, de reményt is kell nyújtani, még akkor is, ha nehéz a helyzet. Segíteniük kell a betegeiket abban, hogy felhatalmazást kapjanak saját egészségük javítására!”

A jó orvos nem siklik el a részletek felett, alapos és tudatos. A gyerekeket egész korán megtanítják a szervezés gyakorlására, hogy majd az iskolapadban is jól teljesítsenek. Nem véletlen – az orvostudomány csak úgy sikeres, ha az elme és minden apró részlet aktívan közreműködik. A doktornak figyelnie kell arra is, hogy a kezeltjei részt vehessenek az előírt szűrővizsgálatokon, kérdéseiket kell megválaszolni, és a fókuszban az áll, hogy a betegek a rendelőből kilépve már tudják, hogy merre kell továbblépniük, mit kell még megtenniük egészségük érdekében. A tesztek eredményeiről tájékoztatniuk kell a pácienseket, lehetőség szerint annak elkészültét követően minél hamarabb. A jó orvos empatikus is. Érdekes dolog szerte a világban, hogy az emberek általában fenntartás nélkül elfogadják a bizalmat, kompetenciát az orvos felé, holott nem is tudják gyakran annak végzettségét sem. Ezért is fontos, hogy az orvos empatikus legyen, képes legyen a beteget megnyugtatni. Ha a beteg biztonságban érzi magát, akkor az orvos sikeresen megnyugtatta.
 
 
Plusz jó tulajdonsága a szakembernek, ha kérdezősködik, figyel a betegre. Jelentkezik nála bizonyos tünetekkel egy beteg, az orvos pedig elkezd gondolkodni, hogy mi lehet a betegség forrása. Az orvosoknak elég sok tapasztalatuk van, általában működik a bizonyos betegségre bizonyos gyógyszer kombináció is, de az a legjobb, ha a felmerülő problémát alaposan körbejárják. A jó orvos megtesz mindent a beteg érdekében. És ez nem csak abban merül ki, hogy a bonyolult egészségügyi rendszerben útbaigazítja, vagy felírja a megfelelő orvosságot. A jó orvos szükség esetén sürgős beutalókat tud írni szakrendelésekre, betegsegítő központba való beiratkozást, vagy egyéb szolgáltatásokhoz juttatja hozzá a betegeket, pl. gyógytorna, fizikoterápia. A legjobb orvosok pedig még képesek a beteg jóléte érdekében az ablakon is bemászni, ha az ajtó zárva van előttük.
 
 
 

<-- Vissza a A jó orvos ismérve Zákányszék Csongrád megye blog oldalra!